Lekcje cukiernictwa dla początkujących
Dobry cukiernik jest zawsze potrzebny. Ludzie uwielbiają uroczystości, które trudno sobie wyobrazić bez słodyczy. Punktem kulminacyjnym jest tradycyjnie świąteczny tort, pięknie udekorowany i bardzo smaczny. W ostatnich latach cukiernictwo stało się dochodowym biznesem i modnym hobby.
Darmowe lekcji wideo dla początkujących cukierników pomogą nauczyć się robić torty dla siebie oraz na sprzedaż. Instrukcje krok po kroku i wskazówki od profesjonalistów szybko zmienią początkującego amatora w prawdziwego guru deserów. Można się uczyć od podstaw w domu.
Narzędzia
Sklepy specjalistyczne oferują mnóstwo narzędzi i gadżetów zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych cukierników, które ułatwiają i usprawniają pracę. Minimalny zestaw startowy zawiera:
- zwykłe przybory kuchenne (deski do krojenia, wałki, szpatułki, łyżki i trzepaczki);
- specjalne noże, ostrza, nożyki (do krojenia ciasta);
- wykrawacze do ciasta lub worki z końcówkami (do wyciskania kremowych dekoracji)
- skrobaczki do wyrównywania ciasta i kremu;
- pędzle naturalne, syntetyczne lub silikonowe;
- formy i maty do pieczenia biszkoptów i ciastek
- tace i stojaki na gotowe produkty.
Klasyczny biszkopt
Sercem każdego tradycyjnego tortu z masą maślaną jest zawsze biszkopt. Klasyczny przepis z mąki, cukru i jajek jest sprawdzony i dość prosty do wykonania. Marzeniem każdego piekarza jest wysoki i przewiewny "fundament tortu". Jednak mimo prostoty przepisu, produkt jest bardzo zdradliwy w pieczeniu. Wielu piekarzy używa sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia jako zabezpieczenie. Często jajka dzieli się na białka i żółtka i ubija osobno. Rezultatem powinna być wysoka podstawa dla przyszłego słodkiego arcydzieła, które można łatwo podzielić na kilka prostych warstw.
Jak równo przekroić biszkopt
Szybkość i jakość krojenia biszkoptów pomaga od razu rozpoznać specjalistę.
Nasączenie
Przed polaniem kremem warstwy muszą być zwilżone specjalnym nasączeniem, aby biszkopty były delikatne i aromatyczne. Jeśli jesteś początkująca i poważnie myślisz o pieczeniu ciast, musisz znać przynajmniej 3 przepisy na syropy do nasączenia. Najpopularniejsze wybory to syrop cukrowy, syrop jagodowy i syrop mleczno-waniliowy. Każdy z nich opiera się na mieszance wody i cukru z różnymi dodatkami (mięta, jagody, cytryny, mleko, wanilia).
Krem z mascarpone
Puszyste białe wypełnienie to idealny pomysł. Jest ogromny wybór kremów do nadzienia: śmietankowy, maślany, z mleka skondensowanego, białkowy, custard. Ale ostatnio cukiernicy upodobali sobie nowy rodzaj - krem z mascarpone - składający się z sera twarogowego mascarpone, bitej śmietany i cukru pudru. Do klasycznego przepisu można dodać dodatkowe smaki, np. cytrynę. Masa idealnie nadaje się do spłaszczenia boków po niej.
Jak złożyć tort
Gdy wszystkie elementy są gotowe, przejdź do najbardziej ekscytującej części - składania. Uniwersalnym i najprostszym kształtem jest klasyczne koło. W celu uzyskania równej krawędzi można używać specjalnej tortownicy z regulacją średnicy. Ważne jest, aby nie zapomnieć o położeniu dekoracyjnego podkładu pod sam spód.
Tynkowanie
Główną różnicą między profesjonalnym a amatorskim tortem jest doskonała dekoracja. Przed przystąpieniem do dekorowania powierzchni posypkami, napisami i kwiatami, musi być ona gładka i równa ze wszystkich stron. Tynkowanie odbywa się za pomocą szpatułki i ostatecznego musu. Proces ten jest podobny do tynkowania ścian.
Krem do tynkowania
Gotowe arcydzieło należy pokryć grubym musem, który daje idealnie błyszczącą powierzchnię i stanowi solidną podstawę dla dekoracji.
Ganache czekoladowy
Do tynkowania dobrze sprawdza się również ganasz na bazie czekolady. Przepis zawiera tylko dwa składniki: czekoladę gorzką (400g), śmietankę 30% (400g). Zaletą ganache jest brak możliwości zepsucia. W każdej sytuacji awaryjnej (zsiadanie się czekolady, oddzielanie się masy) błąd jest łatwy do naprawienia.
Krem maślany
Przygotowanie kremu do dekoracji to odpowiedzialna sprawa. Ewentualne wady nadzienia są ukryte przed wzrokiem i pozostaną niezauważone, ale zwisające lub pływające na wierzchu jadalne kwiaty trudniej zignorować. Krem musi być stabilny i sprężysty, odpowiednio reagujący na zmiany temperatury zewnętrznej i wewnętrznej.
Krem truskawkowy
Do niezwykle smacznych wariantów kremów należą przepisy wykorzystujące naturalne składniki i owoce.
Truskawkowy tort z jednorożcem
Liczne eksperymenty w ulubionej kuchni pomogą zaprzyjaźnić się ze słodką masą i nauczyć się fachowego korzystania z narzędzi cukierniczych.
Ombre
Ombré to klasyczny tort na bazie biszkoptu, ale jego oryginalność polega na dekoracji, a konkretnie na kolorze kremu, który płynnie zmienia się z ciemniejszego odcienia na jaśniejszy lub odwrotnie.
5 gadżetów do dekoracji
Pięć popularnych gadżetów do dekorowania deserów i tortów:
- Rękawy cukiernicze
- Tylki cukiernicze
- Barwniki spożywcze
- Szpatułki
- Podkłady i patery
Jak używać tylki i worki cukiernicze
Tylki cukiernicze wykonują wzory o różnym stopniu skomplikowania. Standardowy zestaw zawiera około 10-20 tylek i worek. Najczęściej stosowane są paski gładkie lub kształtne, trawa, róże orientalne i francuskie, gwiazdy zamknięte i otwarte, tuba. Często spotykane są również serduszka, jodełki, krzyżyki itp.
Dekorki z czekolady
Zawijasy
Dekorowanie w stylu Drip cake
Napisy
Dekoracja z papieru ryżowego
Kwiaty z jadalnego papieru
]
Orzechowy tort z lustrzaną polewą
Tort marmurowy
Tort piętrowy
Struktura tortu piętrowego
Koronki na tort
Tort z koronką na każdą okazję
Dekoracje czekoladowe
Rysunki wypełnione żelem
Dzieci uwielbiają widzieć na tortach znane postacie z bajek. Można je narysować za pomocą prostych rysunków i folii.
Jadalny opłatek
Drukarka spożywcza
Nakładanie wydruków jadalnych
Folie transferowe
Formy na bok tortu
Malowanie Aerografem
Modelowanie figurek 3D
Za pomocą masy cukrowej, podobnie jak plasteliny, można wykonać dowolną figurkę: pary młodej, postaci z kreskówek, samochodów, kokardek lub dowolnych przedmiotów gospodarstwa domowego.
Modelowanie twarzy figurek 3D
Jak zrobić czekoladę plastyczną
Więcej o narzędziach i gadżetach
Kontrola procesu
W przypadku osób początkujących często sprawy nie idą zgodnie z oczekiwaniami. Na przykład ciasto nie wyrasta w piekarniku, ale pokrywa się twardą warstwą i w środku pozostaje surowe. Zdarza się również, że produkt wygląda atrakcyjnie i apetycznie, ale jego smak pozostawia wiele do życzenia. Wszystkie takie sytuacje mają logiczne wytłumaczenie, o którym powie doświadczony piekarz.
Desery
Kolorowe beziki
Delikatna, rozpływająca się w ustach beza, która może służyć jako baza do złożonych deserów.
Cake pops
Babeczki czekoladowe
W wideo przedstawiony został przepis na pyszne czekoladowe babeczki z instrukcją krok po kroku i pełnym zestawem składników.
Solony karmel
Solony karmel świetnie nadaje się do dekorowania i tworzenia pysznych polew w połączeniu z orzechami, miodem i czekoladą.
Crème brûlée
Idealny Crème brûlée to eksploracja kontrastów. W każdym kęsie powinien być wyczuwalny chrupiący karmel, przypalony do delikatnej gorzkości, z pachnącym aromatem kremu waniliowego.
Lizaki bezowe
Tiramisu
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych na świecie włoskich deserów.
Miodownik
Miodownik to pyszne domowe danie o delikatnym miodowym smaku.
Musowe donuty
Mini bezy Pavlova
Domowe pączki
Pierniki świąteczne
Bezowe jednorożce
W działach cukierniczych jest mnóstwo ciekawych opcji na zapakowanie deserów kraftowych: koronkowe wkładki, kształtne tacki, kolorowe pudełka w różnych kształtach, jadalne naklejki, tabliczki z imionami na każdą okazję i odbiorcę. Te małe rzeczy tak bardzo ułatwiają transport jedzenia i pomagają stworzyć odpowiedni nastrój.
Jak zostać czekoladnikiem? Zobacz darmowe lekcje robienia czekolady.