Lekcje baristy dla początkujących

Barista jest profesjonalnym przewodnikiem po świecie przyjemności z kawy, zorientowanym w odmianach i cechach smaku, który wie, jak prawidłowo przygotować kilkadziesiąt rodzajów modnego napoju. Zawód łączy elementy techniczne i twórcze, zakładając obsługę specjalnego sprzętu i rysowanie na piance mlecznej.

Wybraliśmy bezpłatne lekcje wideo dla początkujących baristów, które pomogą zdobyć wiedzę teoretyczną i podstawowe umiejętności potrzebne do nauki i rozpoczęcia kariery.


Rodzaje kawy

Rodzaje kawy podlegają ścisłej hierarchii typów, odmian i sposobów parzenia. Najpopularniejsze rodzaje to espresso, dopio, lungo, americano, macchiato, kawa z mlekiem, cappuccino, latte, flat white i mocha. Smaki różnią się między sobą wyraźnie stopniem goryczki i słodyczy. Przepisy są wykonywane z wykorzystaniem czystej receptury lub różnych proporcji kawy i mleka, w zależności od pożądanego rezultatu.


Jak zostać baristą

Praca baristy wymaga różnorodnych kompetencji:

  • wiedza teoretyczna (warunki uprawy, metody zbioru i palenia, smak i aromat, warunki przechowywania);
  • umiejętność przygotowywania napojów;
  • obsługa klienta i etykieta kawowa (co i jak podawać, jak dekorować)
  • umiejętność obchodzenia się z maszynami i usuwania ewentualnych usterek.


Rodzaje napojów typu espresso

W wideo prawdziwy profesjonalista pokaże, jak przygotować każdy rodzaj napojów typu espresso.


Espresso

Kawę można spożywać codziennie, zwracając uwagę na jej ilość, koncentrację i dobre samopoczucie. Istnieje wiele różnych metod parzenia kawy, zarówno na bazie espresso, jak i alternatywnych. 

Kluczem do uzyskania wysokiej jakości naparu jest świeżo zmielona i lekko palona kawa. Najlepszy stabilny smak uzyskuje się po zaparzeniu w filiżance w temperaturze 93-95 stopni.


Doppio

Instrukcja przyrządzania podwójnego espresso - doppio.


Mochiato

Wymienione rodzaje espresso są przygotowywane w prosty sposób nawet dla początkujących.


Americano

Naucz się brać pod uwagę wszystkie cechy i właściwości tej kawy.


Cappuccino, Latte, Flat White

Osobliwością przygotowania emulsji mlecznej jest jej podgrzewanie do uzyskania spienionej konsystencji. Odpowiedni koktajl ma naturalną słodycz (bez cukru), jednorodną konsystencję i stabilną pianę.


 Cappuccino

Cappuccino i latte to najpopularniejsze i najlepiej sprzedające się napoje na świecie, składające się z kawy i mleka. Główna różnica polega na ilości tych ostatnich: cappuccino ma ich mniej, a latte więcej. 


Latte

Należy wziąć pod uwagę wiele kryteriów - temperaturę i liczbę ziaren oraz jakość przemiału.


Flat White

Przepis na kawę Flat White to podwójne espresso (doppio) i porcja mlecznej pianki.


Jak spienić mleko

Trudność polega na odpowiednim przygotowaniu mleka (doprowadzeniu go do właściwej konsystencji). Na wynik ma wpływ zawartość tłuszczu i temperatura mleka. Gotowane na parze domowe mleko jest raczej trudne do wytworzenia dobrej pianki. Należy wziąć odtłuszczone mleko schłodzone do 4 stopni i ubijać je przez 5-15 sekund pod strumieniem gorącej pary, aż się nagrzeje. Część zamieni się w gęstą, miękką pianę z mikrobąbelkami.


Espresso i latte w kawiarni

Początkujący w świecie kawy powinni zapoznać się z odmianami, cechami i subtelnościami przygotowania.


Mokka smakowa

Do cappuccino dodaj gorącą czekoladę i masz mokkę. Podczas przygotowywania możesz zastąpić prawdziwą roztopioną czekoladę sosem czekoladowym. Najważniejsze, aby temperatura końcowa nie przekraczała 60 stopni, choć w chłodniejsze dni można zrobić ją cieplejszą.


Tutorial

W każdym razie musisz nurkować na oślep, dokładnie analizując wszystkie niuanse. Naucz się zaskakiwać ludzi po prostu przygotowując pyszny napój.


Latte art. Jak zrobi serce na kawie

Mówią, że mistrzowie latte art mają dar artystyczny. Ruchy i ustawianie rąk, kąt nachylenia kubka-ważne niuanse, które początkujący musi opanować. Na świecie istnieje ogromna liczba technik tworzenia rysunku na kawie: strumień kawy na piance mlecznej i odwrotnie (pitching), przy użyciu dodatków, syropów i przypraw. Metoda Australijska (etching) polega na rysowaniu improwizowanymi narzędziami (łyżki, szaszłyki, chińskie pałeczki).


Jak narysować rozetę

Ozdobiony misternym wzorem napój podnosi na duchu i zaspokaja estetyczny smak.


Jak narysować tulipana

Nauka Latte Art nie jest trudna, najważniejsze jest staranność i odrobina artystycznej intuicji.


Wzory Latte Art

Najlepiej zacząć od prostych metod, używając przedmiotów znajdujących się pod ręką jako narzędzi malarskich. Pierwsze pociągnięcia można wykonać łyżką, układając na wierzchu bitą śmietanę i mleczną piankę jak płatki, motylki i kropelki. Uzbrojeni w płynny karmel i wykałaczkę, początkujący tworzą godne miniatury.


Porady

Jest mnóstwo drobiazgów, które mogą zepsuć efekt: zły kąt nachylenia dzbanka, za nisko lub za wysoko trzymany w rękach kubek, źle wymieszane mleko, gwałtowne ruchy podczas robienia linii. Mistrzowie cappuccino i espresso mówią, że opanowanie sterowania strumieniami kawy i mleka wymaga od dwóch do trzech miesięcy ciężkiej praktyki.


Arabika lub Robusta

Najpopularniejsze kawy handlowe wśród 120 odpowiedników to Arabica i Robusta. Najbardziej lubiane przez społeczeństwo odmiany to Maragogype, Typica, Bourbon i Caturra. Rzadkie gatunki mogą mieć owocowo-kwiatowy zapach na tle intensywnego aromatu ziaren. Statystycznie kobiety częściej preferują Arabikę, natomiast mężczyźni Robustę.


Jak wybrać kawę

Przy wyborze materiału ważna jest znajomość stopnia palenia, aby zrozumieć późniejszą równowagę aromatyczną i smakową. Po podgrzaniu ziarna zmieniają kolor z zielonego na żółty, brązowy i czarny. Istnieje kilka klasyfikacji określających stopień obróbki cieplnej. Najprostsza i najbardziej zrozumiała dla konsumentów opiera się na trzech typach: jasny, średni, ciemny. Ten profesjonalny zawiera więcej wariantów.

Wybierając idealny napój kawowy, należy wziąć pod uwagę wszystkie niuanse, a przed podjęciem decyzji dobrze zbadać rynek. Zwróć uwagę na integralność opakowania, daty ważności i kraj pochodzenia.


Sposoby parzenia

Barista Karolina w wideo dzieli się swoją wiedzą na temat maszyn do robienia napojów kawowych. Ponieważ kawę można przyrządzać na tak wiele różnych sposobów, warto poznać wszystkich. Zwróć uwagę, jak najlepiej wykorzystać proponowaną technikę, aby efekt był zawsze niesamowity.


Woda


Crema na espresso


Gadżety

Lekcja nagrana jest specjalnie dla początkujących. Opisane są wszystkie przydatne narzędzia, które mogą być potrzebne.


Młynki


Aeropress


Chemex


Kawiarka


Dripper V60


Historia

Barista to osoba, która zna i rozumie każdą drobiazg o kawie. Kawa kryje w sobie wiele tajemnic, które chcesz poznać i poszerzać granice wiedzy.


Kawa po turecku

Konserwatyści i prawdziwi smakosze preferują orientalny sposób gotowania w tygielku.  W dawnych czasach zwyczajem było umieszczanie pojemnika w gorącym piasku i czekanie, aż będzie gotowy. W nowoczesnym środowisku barowym stosuje się kuchenkę do gotowania. Postępowanie według prostych zasad pozwala uzyskać mocny, gęsty i aromatyczny napój z pianką. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia i zdjąć garnek z kuchenki, gdy tylko pianka podniesie się do granic możliwości. Powtarzając procedurę kilka razy (2-3), można zmieniać siłę.


Jak otworzyć własną kawiarnię


Dzięki otrzymanym informacjom początkujący może zrobić absolutnie cudowną kawę, orzeźwiającą i pachnącą. Warto dalej pogłębiać swoją wiedzę. Profesjonalny barista to ktoś, kto zawsze uczy się nowych informacji i wprowadza je w życie.


4 415
35 wideo