Lekcje dietetyki dla początkujących

Zdrowie jest największą wartością w życiu każdego człowieka. Dbałość o swoje ciało jest warunkiem długiego, szczęśliwego i wolnego od chorób życia. Na dobry stan zdrowia składa się kilka elementów: aktywność fizyczna, czas dnia i odpoczynku, higiena osobista, dobre samopoczucie psychiczne (harmonia z samym sobą i ze światem) oraz właściwe żywienie. To ostatnie jest jednym z głównych czynników.

Wybraliśmy najlepsze darmowe lekcje dietetyki do samodzielniej nauki w domu.


Zasady zdrowego odżywiania

  • Zrównoważona dieta pod względem zawartości energii i składników odżywczych.
  • Bezpieczeństwo (przestrzeganie zasad przechowywania, obróbki i gotowania, spożywania żywności).
  • Przestrzeganie grafika.
  • Delikatna metoda przygotowywania żywności, która pozwala zachować jej użyteczne i lecznicze właściwości.


Składniki odżywcze

  • Białko jest najważniejszym składnikiem odżywczym, który służy jako materiał budulcowy dla wszystkich komórek i tkanek organizmu. Największą ilość białka zawierają produkty mleczne, mięso, drób i rośliny strączkowe. 
  • Tłuszcze są niezbędnym elementem budującym błonę komórkową żywych komórek. Tłuszcze są bogate w oleje roślinne, orzechy i nasiona oraz tłuste ryby.

  • Węglowodany są głównym źródłem energii. Znajdują się one w zbożach, ziemniakach i chlebie.
  • Witaminy i minerały - zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów. Znajdują się one w owocach i warzywach. Niedobór jakiegokolwiek pierwiastka może prowadzić do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.


Piramida zdrowego żywienia

Prawidłowy system żywieniowy najczęściej przedstawiany jest w postaci piramidy. Na samym dole znajdują się chleb, zboża, ziemniaki i płatki śniadaniowe, a następnie warzywa, owoce i jagody. Produkty te mają stanowić podstawę codziennego menu. Następne w kolejce są źródła pełnowartościowego białka (nabiał, mięso, ryby i jaja). Na szczycie piramidy znajdują się oleje roślinne i słodycze, które powinny być spożywane w niewielkich ilościach. 


Wartość energetyczna i liczenie kalorii

Organizm stale potrzebuje energii, którą można uzyskać tylko z jedzenia. Wszystkie produkty spożywcze mają wartość energetyczną mierzoną w kilokaloriach. Ważne jest, aby uzyskać tyle energii, ile zużywa się w ciągu dnia. Aktywny tryb życia wymaga dużej liczby kalorii, natomiast osoby nieaktywne powinny ograniczyć ich spożycie.


Właściwa kombinacja produktów

Popularne powiedzenie "wszystko w żołądku się zmiesza i strawi" jest dalekie od prawdy. Już dawno dowiedziono doświadczalnie i praktycznie, że tylko "strawne" kombinacje pokarmów są w pełni trawione. Jedzenie oddzielnych posiłków nie oznacza jedzenia wszystkiego osobno. Rośliny i zielenina doskonale współgrają z białkami i węglowodanami. Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać łączenia skrobi z białkami i tłuszczami, a owoce jeść osobno.


Dietetyka odchudzania

Obecnie dostępne są setki diet odchudzających i leczniczych: białkowa, niskowęglowodanowa, tłuszczowa (keto), wegańska, surowa itp. W wyborze należy uwzględnić indywidualne cechy pacjenta i ewentualne ryzyko zaostrzenia chorób przewlekłych. Na przykład dieta tłuszczowa raczej nie przyniesie korzyści osobie z kamicą żółciową, a dieta owocowa raczej nie przyniesie korzyści osobie chorej na cukrzycę. Bezpieczniej jest stosować ogólnie przyjęte zasady dietetyki.


Mity i błędy dietetyczne

Często ludzie i reklama sami tworzą mity dietetyczne, w które wygodnie im wierzyć. Wiele porad, które narzucają magazyny mody i programy telewizyjne, jest szkodliwych dla zdrowia i sylwetki. Chcąc schudnąć, nie trzeba rezygnować z wszystkich węglowodanów. 

Wystarczy zrezygnować z tych prostych (mąka i słodycze, soki) i spożywać złożone (ziemniaki, płatki śniadaniowe, makaron, chleb pełnoziarnisty). Najważniejsze jest odpowiednie warunki kulinarne (piec lub gotować w całości, nie dodawać tłustych dressingów ani sosów).


Dieta redukcyjna

Będąc na diecie, pamiętaj o uregulowaniu spożycia zdrowej żywności.


Prosta dieta

Istnieją złe nawyki żywieniowe, które negatywnie wpływają na trawienie i ogólną kondycję organizmu:

  • słabe śniadanie lub jego brak;
  • niepełny obiad bez pierwszego lub drugiego dania;
  • zbyt obfite kolacje;
  • spontaniczne przekąski;
  • nadużywanie niezdrowych przysmaków.


Dieta roślinna


Dieta bez liczenia kalorii


Deficyt kaloryczny


Talerz zdrowego jedzenia


Liczba posiłków

Pięć posiłków dziennie jest optymalne.

  1. 7.00 - 7.30 - 1 śniadanie. Powinno być obfite i pożywne na szybki początek dnia.
  2. 10.30 - 11.00 - 2 śniadanie. Mała przekąska w celu uzupełnienia energii.
  3. 14.00 - 14.30 - Obiad. Musi zawierać kilka potraw. 
  4. 16.30 - 17.00 - Podwieczorek. Mała przekąska.
  5. 19.00 - 19.30 - Kolacja. Obejmuje lekki posiłek 2-3 godziny przed pójściem spać.


Metabolizm


Kontrola apetytu


Przyczyny trudnej utraty wagi


Alkohol


Cukry w gastronomii


Dieta lekkostrawna


Nabiał


Tłuszcze


Śniadania białkowo-tłuszczowe


Dieta sportowca

Normy wymienione w artykule są aktywnie wykorzystywane przez entuzjastów fitnessu w celu zbudowania wymarzonego ciała.


Mity w dietetyce sportowej


Motywacja


Adaptacje metaboliczne 


Jak schudnąć z brzucha


Bzdury


Rzeczy wspomagających odchudzanie


Tipy

Zwykła żywność może, w pewnych warunkach, nieść ze sobą zagrożenia dla zdrowia. Z czasem w żywności mogą pojawić się i rozwijać różne bakterie chorobotwórcze. Aby zapobiec ich przedostaniu się do organizmu, należy przestrzegać zasad higieny: myć ręce, dokładnie myć surowe owoce i warzywa oraz przestrzegać daty ważności i przechowywania żywności.


Jadłospisy


Czy warto zostać dietetykiem


Czy warto iść na studia


Zawód


Jak znaleźć pracę


Książki


Ważne jest, aby ponownie przemyśleć swoją dietę, preferując domowe jedzenie. Warto całkowicie unikać fast foodów lub znacznie ograniczyć ich spożycie. Podsumowując: każdy może poprawić swoje zdrowie, stosując się do prostych zasad diety.


3 449
40 wideo